Wat is het verschil tussen Eau de Toilette en Eau de Parfum?

Je ziet het bij bijna ieder geurtje wel staan: Eau de Toilette (EDT) of Eau de Parfum (EDP). Wat betekenen ze, wat zijn de verschillen en wat is beter? Op al deze vragen vind je hier een duidelijk antwoord.

Verschil tussen EDT en EDP?

In het flesje van een geurtje zit niet 100% parfum. Het is aangelengd, vaak met alcohol. Termen als Eau de Toilette en Eau de Parfum geven aan hoeveel procent van jouw flesje uit parfum bestaat. En er bestaan nog meer varianten. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van Eau de Cologne? Of Eau Fraiche?

Parfums met een hoge concentraties ruik je meestal beter en je blijft ze ook langer ruiken. Je hoeft vaak ook minder te sprayen. Lagere concentraties blijf je minder lang ruiken en zijn ook minder heftig aanwezig. Je kan de volgende concentraties tegenkomen (onder het overzicht verder toegelicht):

Verschillende parfum concentraties

1. Eau Fraiche - 1 tot 3%

Eau Fraiche luchtjes zijn fris, licht en vervliegen het snelst. Het is de laagste concentratie en je komt ze in de winkel vrij weinig tegen. Geurtjes met deze concentratie blijf je gemiddeld tot maximaal 3 uur ruiken.

Eau Fraiche is niet alleen de laagste concentratie, er wordt ook heel weinig alcohol bij gebruikt. Een groot deel van de inhoud van het flesje bestaat uit water.

2. Eau de Cologne (EDC) - 2 tot 6%

EDC wordt soms ook wel alleen ‘Cologne’ genoemd. Deze concentratie is iets sterker dan Eau Fraiche, maar nog steeds erg licht. Eau de Cologne geurtjes worden daarom ook vaak in vrij grote flesjes verkocht. Meestal blijf je dit type geur tot 4 uur lang ruiken.

3. Eau de Toilette (EDT) - 5 tot 15%

Eau de Toilette is misschien wel de bekendste concentratie. Iedereen heeft weleens een flesje met deze tekst erop gezien. De meeste geurtjes worden in deze ‘gemiddelde’ concentratie gemaakt.

Qua prestaties is er bij Eau de Toilette van alles mogelijk. Van enkele uren zoals bij Eau de Cologne tot geurtjes die je de hele dag door blijft ruiken. Op papier is EDP nog sterker, maar ook in EDT-categorie zijn er veel sterke geuren te koop. Ook liefhebbers van frisse geurtjes zijn bij Eau de Toilette vaak beter uit.

4. Eau de Parfum (EDP) - 15 tot 20%

Eau de Parfum heeft de op een na hoogste concentratie. Zowel qua levensduur als sterkte is EDP dus vaak nog wat sterker dan EDT. De wat zwaardere en intensere geuren worden vaak in deze concentratie gemaakt. Deze geuren zijn vaak ideaal voor een avond uit, een date en voor de koude seizoenen.

Zoals al eerder gezegd, staar je niet blind op de EDP concentratie. Er zijn EDT geurtjes die beter presteren. Ook wil je niet in elke situatie een supersterk geurtje. Op een hete zomerdag of in een vol kantoor ben je beter af met iets lichters.

5. Parfum - 15 tot 40%

Parfum is de sterkste concentratie die je kan tegenkomen. Het wordt ook wel eens Extrait de Parfum genoemd. De sterkste, de duurste en ook de zeldzaamste. Geurtjes met deze concentratie kom je in de winkel zelden tegen.

OVER PARFUMREVIEWS.NL

ParfumReviews.nl maakt het kiezen van jouw volgende geurtje gemakkelijk. Check hier onafhankelijke parfum reviews, handige lijstjes en informatieve artikelen. Zo koop je het luchtje dat het beste bij jou past.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram