Wat zijn de topnoten, middennoten en basisnoten van parfums?

Parfum mag dan wel in 1 flesje zitten, het bestaat uit meerdere lagen: de topnoten, middennoten en basisnoten. De verschillende geuren in deze lagen zorgen samen voor 1 parfum. Net als meerdere muziekinstrumenten die samen voor 1 lied zorgen. De rol die iedere geurlaag speelt, vind je hier.

Topnoten

Direct na het opdoen van een geurtje ruik je de topnoten. Dit wordt ook wel de opening van het parfum genoemd. Deze geuren ruik je als eerste en zijn ook als eerste weer weg. Topnoten vervliegen meestal na 5 tot 15 minuten.

Topnoten zorgen voor de eerste indruk van een luchtje. Bedoeld om je aandacht te pakken, maar ook om soepel over te gaan in de middennoten. Voor topnoten worden vaak lichte geuren gebruikt. Denk hierbij aan citrusvruchten als citroen, bergamot en sinaasappel.
Gemiddelde duur
5-6
Minuten

Middennoten

Wanneer de topnoten beginnen te verdwijnen, komen de middennoten tevoorschijn. Dit wordt ook wel het hart van het parfum genoemd. Ze bepalen ook voor een groot deel het karakter van het parfum. IngrediĆ«nten in de middennoten blijf je een stuk langer ruiken.

In de middennoten worden veel kruidachtige en bloemige geuren gebruikt. Kardemom, kaneel, roos, iris en neroli zijn een aantal populaire voorbeelden van middennoten.
Gemiddelde duur
20-21
Minuten

Basisnoten

De basisnoten komen als laatste in het spel, maar blijven het langst hangen. Het zijn vaak de rijkste en zwaarste geuren van het parfum. Ze gaan dicht op je huid zitten en ondersteunen de middennoten. Samen met de middennoten zorgen de basisnoten voor de langdurige indruk van het parfum.

In de basisnoten kom je vaak houtachtige geuren tegen, zoals cederhout, sandelhout en amberhout. Vanille, patchouli, tonkaboon en vetiver zijn andere populaire basisnoten.

Basisnoten blijven lang (en soms heel lang) op je huid zitten. Van enkele uren tot wel 24 uur of langer. Dit verschilt sterk per parfum.
Gemiddelde duur
1-2+
Uur

Hoe werkt dit in de praktijk?

In de praktijk ruik je natuurlijk niet iedere geurlaag afzonderlijk. Zo werkt onze neus niet. Bij de eerste indruk hebben ook de midden- en de basisnoten invloed op de geur. Ze zijn dan wel minder duidelijk aanwezig.

Na verloop van tijd verdwijnen de topnoten en ruik je een mengelmoes van de midden- en basisnoten. Wanneer het geurtje 'opdroogt' ruik je bijna alleen nog maar de basisnoten. 

En wat kan ik met deze informatie?

Met deze kennis koop je een stuk slimmer jouw volgende luchtje. Je weet nu bijvoorbeeld dat de topnoten snel vervliegen en alleen een eerste indruk vormen. Ook de middennoten en basisnoten moeten je aanspreken.

Zoek ook de geurnoten van jouw favoriete parfum eens op. Kijk of je kan herkennen welke ingrediƫnten dit luchtje voor jou zo lekker maken. Zo weet je wat je lekker vindt en is je volgende aankoop waarschijnlijk ook een succes!

OVER PARFUMREVIEWS.NL

ParfumReviews.nl maakt het kiezen van jouw volgende geurtje gemakkelijk. Check hier onafhankelijke parfum reviews, handige lijstjes en informatieve artikelen. Zo koop je het luchtje dat het beste bij jou past.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram